פיתוח יכולות “חזאיות” אצל ילדים

מבשרי הסתיו כבר כאן, זוהי עונת מעבר בין קיץ לחורף, מזג האויר מתעתע ומשתנה ומשפיע על הבגדים שאנו לובשים, על הצמחייה שמשנה את צבעה, עלי שלכת מתנופפים ברוח, הסתוונית והחצב  מבצבצים מהפקעות והחילזון הממתין לגשם מתחיל לצוץ. כולנו תפילה וציפייה לגשמי ברכה.

זהו זמן מותאם בפיתוח יכולות “חזאיות” אצל הילדים תוך סקרנות, ניבוי וחקר בשאלה מה אומר מזג האויר? נתייחס למס’ מדדים

התבוננות

  •  מה רואים בחוץ? שמש קופחת או מוסתרת מהעננים? יש עננים? איך קוראים לעננים האלו? נראה תמונות של חלק מצורות עננים  שונים וכך נוכל לזהות את סוגי העננים העיקריים ברקיע.

ענני נוצה אילו עננים מנותקים, מופיעים כטלאים (כתמים) לבנים או רצועות דקות. צורתם מזכירה חוטים עדינים או שערות בעלות מרקם משיי, עשויים מגבישי קרח אך לא מורידים גשם.  ענני כבשה אילו העננים הגדולים והמלאים שמזכירים צורה של הר או צמר של כבשה.             ענני חורף  זהו ענן אחיד והמשכי שנוצר כתוצאה מעיבוי של עננים אחרים והוא מוריד גשמים. אם קר מספיק, הוא גם יכול להוריד שלג. אם הוא יוריד מספיק גשם, הבסיס שלו יֵרד מגובה בינוני לגובהם של העננים הנמוכים.

מדידה במד מזג אויר

מהי מידת החום בחוץ ובפנים? איפה יותר חם/קר? בכמה מעלות יותר או פחות? מה נלביש ביום זה, סודר/מעיל/מגפיים/חולצה ארוכה/קצרה?

זיהוי כיווני הרוח ועוצמתן

נתלה בחצר הגן שבשבות, שהילדים הכינו או שקיות מלאות אויר ונראה האם יש רוח חזקה או חלשה ומהו כיוון הרוח.

עוצמת הגשם

במידה ויורד גשם נצא לטיול גשם קצר עם מטריות (עדיף שקופות) נביט על עוצמת הגשם נמלא כוס במים ונראה את מהירות הזמן למילוי.

במרכז טבע נאתר תמונה שמסמלת את מזג האויר בחוץ נצייר או נדביק סמל תואם ונצמיד את מס’ המעלות שיש בחוץ ובפנים.
נכיר את צמחי הסתיו,  הבצל-החצב, חבצלת החוף והסתוונית. ראשון מבניהם פורח החצב מבשר על בוא הסתיו. זהו צמח גבוה ,בעל פרחים לבנים. נשאל שאלות מעוררות עניין,מי משקה את החצבים, הרי הקיץ חם ואין גשם. איך מצליח החצב  לפרוח?

ולאחר שנכיר את הצמח נמצא את התשובה.

החצב מצליח במשימה זו בעזרת הבצל הענק שיש לו, האוגר  חומרי מזון ומים. לחצב גם שורש ענק היוצא מהבצל . שורש זה חוצב עמוק באדמה וסופג מים מן האדמה. בימי החורף הקר הבצל אוגר מים ומזון ובסתיו לאחר הקיץ היבש והחם , מצמיח החצב גבעולים גבוהים, אלה הם עמודי התפרחת. על עמודי התפרחת פורחים פרחים לבנים, נטמין בחצר הגן פקעת ונעקוב אחר השינויים החלים בו בארבע עונות השנה. בסתיו, פריחה. בחורף ובאביב, עלי בצל גדולים. בקיץ  נמצא  בתרדמה. חשוב לתעד ולשמור בתלקיט.  בהזדמנות זו נוכל לזרוע זרעים שונים ולעקוב אחר קצב גידולם בחוץ ובתוך הגן. להקים גינת ירק וחלקות תבלינים שונות וחלקת תבואה שזמן פריחתה יהיה באביב. מומלץ לתעד את תהליכי הצמיחה.

נגלה בעניין את הסתוונית היורה שבתוכה מסתתרות אותיות ס,ת,ו כשם העונה, הוא פרח המופיע לאחר הגשם הראשון, יורה. לסתוונית שש עלי כותרת בצבע ורוד סגול ואבקנים צהובים ראשית פורחים הפרחים ולאחריהם העלים, פקעת הסתוונית נמצאת בשכבת האדמה העליונה. כמותה קיימים  צמחים נוספים לעונה זו. “הכרכום ובן החצב”.

נעקוב אחר השלכת-  תופעה של נשירת עלים  אשר התייבשו בעונת הקיץ על עצים שונים וקבלו צבע חום צהוב. עתה כשמגיע הסתיו נושבת הרוח ומעיפה את  העלים שהתייבשו מן העצים והם נושרים. נאסוף עלים נמיין אותם לפי צבעים וגדלים וניצור במרכז, יצירות חופשיות או שסתם נהנה לדרוך עליהם או לרסק ביד ולחוש ולהקשיב למנגינות העריבות של הסתיו.

נתור אחר בעלי חיים בסתיו, המופיעים בארצינו,

ציפורים כמו-נחליאלי, זרזיר , שחף האגמים, והחסידה. נציין את נדידת הציפורים הקשורה למזג האויר- הציפורים נודדות בסתיו. הן נודדות לארצות החום  כדי  למצוא מחסה מהקור בארצם ומזון. הן נשארות כאן במשך החורף ועוזבות אותנו באביב. החלזונות מופיעים אחרי הגשם הראשון, שמהווה להם סימן שעליהם לצאת לחפש מזון. גם הנמלים עסוקות בחריצות רבה באגירת מזון לחורף. נערוך רישום אחר מעקב מה הן אוהבות לאכול? מתי הן מופיעות? ואיך הן נראות?

במרכז שפה הילדים יסדרו ויספרו ברצף את מחזור המים לאחר שהמחשנו בפועל.

ימיינו ויתארו מצוות במים שימוש במים ומקורות מים שונים, נחל, נהר, אגם, ים ועוד.

במרכז חשבון נעבוד על התאמה בין כמות למס’ בהתאם לגיל בני שלוש יתאימו את הכמות לספרה אחת, בני ארבע מ0-6 ובני חמש, שש. מכמות 0-10

במרכז תפיסה חזותית נעבוד בהתאם לגיל בגיל שלוש נמיין מטריות פתוחות וסגורות. בגיל 4 נתאים בין טיפות צורות למטריות הזהות ובגיל 5 נשחק במשחק זיכרון חזותי בין דגמים שונים של מטריות ונתאים פיסות בד לצבע המטריה התואמת.

בפינת אוריינות בגילאי 5-6 נעתיק מילים של סתיו. נזהה את האותיות המרכיבות את המילה ונבריג אותן לפי סדר המילה, ננסה לכתוב בלוח מחיק מילים.

בפינת תחושה נחוש וניצור עננים שונים ממגוון חומרים. צמר גפן, קצף גילוח, או קצפת צמחית חול לבן ועוד כיד הדמיון. ובתוכן לכתוב אותיות של מילים החדשות תוך שמיעת נעימת הרוח השורקת מעבר לחלון ומכה בעוז.

חורף בריא!