תפקודים ניהוליים הינם קשת רחבה של יכולות המאפשרות הנחיה עצמית לצורך השגת מטרה.
התפקודים הניהוליים כוללים בתוכם יכולות כמו עיכוב תגובה, זיכרון עבודה, וויסות רגשי, תכנון, גמישות מחשבתית, פתרון בעיות ובקרה.

ניתן לדמות את התפקודים הניהוליים למנצח בתזמורת, אשר תפקידו לנהל את כלי הנגינה השונים על מנת להוציא לפועל יצירה מסונכרת היטב. באופן דומה, התפקודים הניהוליים עוזרים לאדם לווסת את התנהגותו ולהשתמש ביכולות קוגניטיביות שונות על מנת להביא לתפקוד יעיל ומסתגל.

כיצד יבוא לידי ביטוי קושי בתפקודים ניהוליים?
הילד מתקשה בהתארגנות בוקר, קיים אי סדר במחברותיו, בקלמרו או בתיק ביה”ס.
לעיתים קרובות קיימת השפעה על ההישגים הלימודיים, כיוון שילדים אלו מתקשים להתמיד בביצוע משימות מתחילתן ועד סופן, וכן אינם שמים לב לפרטים, דבר שיכול לפגוע בהישגיהם במבחנים.

 

אסטרטגיות לעבודה יעילה:

 

 

מטלה ספציפית:
לחלק משימה מורכבת לתת-מטלות. כמו כן, ההוראה צריכה להיות ספציפית וקצרה. למשל, במקום לבקש מהילד לסדר את החדר, לתת לו בכל פעם מטלה ספציפית שהיא חלק מארגון החדר.

ארגון הסביבה
כדאי לבחור סביבה שקטה ולארגן את הסביבה (שולחן האוכל, שולחן הכתיבה בו הוא מכין ש”ב) ללא מסיחים רבים כגון חפצים מיותרים או רעשים.

הפסקה:
בעת משימה הדורשת ריכוז ממושך, לאפשר לילד לצאת להפסקות קצרות על מנת לשחרר אנרגיות ולחזור חזרה למשימה.

קשר עין:
לפנות לילד בשמו תוך יצירת קשר עין ומגע על מנת לעודדו להיות קשוב.

שפה סודית:
ליצור שפה וסימנים אישיים עם הילד למתן רמזים ותזכורת לעצור, לתכנן, לבדוק וכו’. ניתן גם להשתמש בסמלים ויזואלים המדגימים זאת. כמו כן, אפשר להשתמש במילים “רגע.. חושבים” במהלך משימה.

לחשוב בקול:
לחשוב בקול רם, להפגין אסטרטגיות לפתרון בעיות ולהשתמש בביטויים של חשיבה ותכנון כדי להעלות את מודעות הילד לדרכי חשיבה ולתהליכי למידה. למשל: “אני חושבת שכדאי שנכין רשימה של הסידורים שאנחנו צריכים לעשות בעיר, כדי שלא נשכח כלום”.

הכנה מוקדמת:
להכין את הילד מראש לפעילויות חדשות ומצבים לא מוכרים- להסביר לו מה הולך להיות, עם מי ומתי.

הפקת לקחים:
לבדוק את הפעילות שמבצעים על מנת להפיק לקחים להצלחה או לכישלון. למשל “תסביר לי מה עזר לך לשמור על הסדר בתיק?” או “מה אפשר לעשות כדי לא לשכוח בפעם הבאה להכניס לקלמר דבק חדש?”

רשימות:
להשתמש בטבלאות/תרשימים שמראים באופן ברור מהם שלבי המשימה או מה נדרש מאיתנו לעשות במשימה. למשל: תרשים לפני המקלחת מה צריך להביא ומה הילד צריך לעשות או תרשים של סדר ההתארגנות בבוקר.

משוב חיובי:
לתת לילד משוב חיובי על הצלחות תוך שימוש במושגים ניהוליים- למשל “הצלחת לעצור ולכן..”, “בדקת מה צריך לעשות ולכן..”, “עבדת באופן שיטתי/ מסודר ולכן..”.

הצלחה קטנה = הצלחה גדולה
להדגיש את ההצלחות של הילד, גם הצלחות “קטנות”, כדי לתרום לחוויית הצלחה, תחושת מסוגלות והעלאת הביטחון העצמי. למשל “ראיתי שהצלחת לעצור ולחשוב לפני שביצעת את המשימה”