💦טיפה מס' 21 – מה עושים כשחוזרים? …

משתפים, מודים לה', שומרים על הכללים ומנסים ללמוד דברים חדשים

אני רוצה להציע לנצל את הימים הראשונים לחזרה ללימודים לדברים החמים: ולקחת מהתקופה הזו גם צידה לדרך – מקיימים את 'ונשמרתם' תמיד. לדבר על חשיבות השמירה על הבריאות, בגדר השתדלות. אפשר לבקש מהילד לספר על איזה עניין הוא מקפיד מתוך השתדלות לשמירה על הבריאות (חוץ מהשמירה על כללי משרד הבריאות). ולפתח בעקבות כך נושא שפתי מתאים. לדוגמה:

  • בגיל הצעיר – אפשר לאסוף מכל תלמיד מילה אחת שמייצגת את ההקפדה הבריאותית שלו, כמו: התעמלות, שתייה, פירות, ירקות, לחם מלא, ויטמינים, חלבונים, צחצוח שיניים, ניקיון, שינה מוקדמת וכד'. לרשום את המילים בכרטיסיות, וכשמצטברות 10 מילים לפחות, לתת לתלמידים לערוך מהם תפזורת. יש להדגיש לילד את דרך ההעתקה הנבונה: קוראים את המילה, מצלמים אותה (תוך תשומת לב לאותיות ה"בעייתיות"), כותבים ובודקים. דרך פעילות זו יחזקו התלמידים את תשומת הלב לפרטים במילה, ואת התפיסה החזותית. (לחצו להורדת בסיס להכנת תפזורת בריאות).
  • בגיל בינוני – אפשר לתת לתלמידים פסקה "לא מסודרת" של כתבה בנושא בריאות, ועליו להעתיק אותו באופן מסודר מבחינה חיצונית: כותרת, מחבר הטקסט, כותרת משנה, חלוקה לפסקאות ומקור הטקסט (לחצו להורדת- מבנה חיצוני לבריאות).
  • בגיל בוגר – ניתן לעבוד על הבעה בכתיבת פסקת טיעון ושכנוע בנושא הבריאותי המדובר. הילד אמור לדעת כיצד לכתוב פסקה שתשכנע את הקורא בדבר החשיבות של הנושא. לשם כך, יש להכיר את מבנה פסקת הטיעון: פתיח, טענה, נימוק, הסבר וסיכום. נציג מטלת הבעה, ונדריך את התלמיד כיצד להתחיל בפתיח מתוך המטלה עצמה, לדוגמא:

הפתיח אמור להיות משהו כמו: יש הטוענים כי התעמלות מים, הנערכת בתוך ברכה, עדיפה על התעמלות "יבשה" רגילה.

אז מגיע חלק הטענה, שפותח במילים: לדעתי… ובו מחליט הילד את דעתו.

אחרי קביעת הדעה – מגיע שלב הנימוק. למה דעה זו נכונה.

ואחרי הנימוק – מרחיבים בהסבר שנותן מידע "למה על הלמה" – איך הנימוק מסביר את הנכונות של הדעה.

במקרה שבדוגמה – (טענה:) התעמלות מים עדיפה משום ש(נימוק:) במים חשים קלילות ואז (הסבר:) גם מי שמתקשה בתנועה מצליח להתעמל בקלות בתוך המים.

אפשרות נוספת – (טענה:) התעמלות מים עדיפה משום ש(נימוק:) במים הלחץ של המים על הגוף שונה מאשר הלחץ שקיים באוויר, ולכן (הסבר:) במים חשים קלילות, ומצליחים לעשות התעמלות בקלות.

ולסיום, חוזרים על הטענה: ולכן עדיף לבצע התעמלות במים מאשר התעמלות ביבשה.

חשוב להביא מידע בנושא המדובר, כדי שיהיה לתלמיד על מה להסתמך בדבריו; טענתו ונימוקיו (לחצו להורדת- פסקת טיעון לבריאות).

  • כמובן שאפשר לתת טקסט מידעי – עם שאלות הדורשות איתור פרטים, ארגון מידע והסקת מסקנות. טקסט מפעיל – להוראות על שמירה על כללי הבריאות, ושאלות של חו"ד על פעולה תואמת לכללים או לא. כמו"כ ניתן לערוך פעילות של מילים נרדפות, ניגודים, דיוק לשוני ועוד. יש לבחור את הנושא השפתי המועדף לפי תכנית הלימודים של אותה כיתה, ולפי רמת הילד.
  • ומעל הכול, חשוב להתייחס לרגשותיו של התלמיד, לנצל את ימי החזרה לשגרה מחופשה כה מוזרה בשיתוף, כתיבת יומן ורשמים. ואם זה לא מספיק, קחו לכם עוד פעילות "מוזרה" (לחצו להורדת הקובץ יוצאים מהקופסא)

 

להצטרפות לקבוצת המייל "כלים שלובים"

לקבלת דיוורים שבועיים בדומה למוגש כאן,

באופן ישיר למייל שלכם לחצו:

רוצה כלים שלובים