שיווי המשקל נדרש בזמן תנועה ואף בזמן חוסר תנועה והשפעת מערכת זו על תפקודו וחווייתו של הילדים היא דרמטית. ילדים עם קושי בשיווי משקל נוטים למעוד ולהיפצע וברמה חוויתית ילדים אלו מרגישים שהקרקע מתחת לרגליהם אינה יציבה ואינם מרגישים ביטחון בתנועה.

לצאת מאזור הנוחות – לפתח שיווי משקל

שיווי משקל הוא תוצאה של פעולה משותפת, מתואמת ואיכותית של מספר מערכות שמטרתו העיקרית היא הגנה על שלמות הגוף בדגש על המוח. איבר החישה של מערכת שיווי המשקל נמצא באוזן הפנימית (מעניין שהמילה אוזן מכילה בתוכה את שני התפקידים של האוזן – האזנה ואיזון) והוא מזהה את שינויי היציבה ומזהה סכנת נפילה. המידע שמתקבל מהמערכת התחושתית מועבר לעיבוד במוח (המוח הקטן וגזע המוח) המעביר פקודות יישור או כיפוף למכלול השרירים המייצבים – מיישרים על מנת לתקן  ולאזן את מנח הגוף ולמנוע נפילה. פעולה זו היא פעולה אינסטינקטיבית – תנועה אוטומטית שלא מצריכה חשיבה ותכנון ומתרחשת בשבריר השנייה.   במידה שמערכת זו לא מצליחה לפצות על אובדן שיווי המשקל ומתרחשת נפילה – הידיים נשלחות קדימה ולמעלה על מנת להגן על ה”מלך” שבגוף – המוח. אצל חלק מהילדים אינסטיקנט שליחת הידיים לצורך הגנה לקוי או חסר ונדרשת התערבות לצורך תירגול ופיתוח מיומנות חשובה זו.

שיווי המשקל נדרש בזמן תנועה ואף בזמן חוסר תנועה והשפעת מערכת זו על תפקודו וחווייתו של הילדים היא דרמטית. ילדים עם קושי בשיווי משקל נוטים למעוד ולהיפצע וברמה חוויתית ילדים אלו מרגישים שהקרקע מתחת לרגליהם אינה יציבה ואינם מרגישים ביטחון בתנועה.  חוסר בשלות מערכת שיווי המשקל עלול לגרום לילדים להימנע מפעילויות מוטוריקה גסה (שהן בין היתר עיקר משחקי החצר בזמן הפסקה) וכך יכול להיווצר איחור התפתחותי. גם האינטראקציה החברתית עלולה להיפגע כתוצאה מכך, ילדים עם שיווי משקל לא מפותח יתקשו מרכיבה על אופניים, (כמו במשחקי החצר, פעילות משמעותית בסדר יומם החברתי של הילדים) הם יחששו מירידה או עליה במדרגות ללא תמיכת המעקה ואף יחכו ששאר הילדים יפנו אותן על מנת להשתמש בהן.

על מנת לפתח את מערכת שיווי המשקל אנו חושפים את הילדים למגוון פעילויות בהן אנו מוציאים את מערכת זו מ”אזור הנוחות” שלה.  מבסיס שיווי רחב (עמידה על שתי הרגליים, לדוגמא) לבסיס שיווי משקל צר.

הנה מספר דוגמאות לפעילויות בסיסיות וחשובות לפיתוח מערכת זו:

  • עמידה על רגל אחת – ימין ושמאל
  • הליכת עקב בצד אגודל על קו (מומלץ מאד עבור גננות ומוסדות חינוך להדביק פס דבק חשמל באורך 2 מ’ על הרצפה לצורך ביצוע פעילות זו כחלק מסדר היום)
  • הליכה על מצע רך או משופע
  • הליכה בטיחותית על קורת שיווי משקל
  • קפיצות בשתי רגליים ועל רגל אחת (בזמן הקפיצה המערכת יוצאת לגמרי מאיזון ועם הנחיתה היא תופסת פיקוד בחלקיק שנייה למניעת נפילה

 

  • שווי משקל